Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Etusivu » Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen selvitys torikioskin kaasuonnettomuudesta
Ajankohtaista

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen selvitys torikioskin kaasuonnettomuudesta

(13.3.2018)
Lappeenrannan torilla tapahtui eilen 8.3.2018 torikioskissa räjähdys. Pelastuslaitos on selvittänyt räjähdykseen johtaneita syitä. Arviomme mukaan viallisesta kaasupullosta oli vuotanut kaasua, joka oli päässyt myyntikojun sisään ja räjähtänyt kohdatessaan sytytyslähteen. Nestekaasu on erittäin herkästi syttyvä polttoaine, joka syttyy pienestäkin kipinästä tai muusta vastaavasta sytytyslähteestä. Tutkinnan yhteydessä havaittiin, että nestekaasupullojen säilytystila ei ollut riittävän hyvin tuulettuva. Vuotanut nestekaasu ei päässyt haihtumaan suoraan ulkoilmaan. Myös myyntikojun poistoilmanvaihto on voinut tehostaa nestekaasun imua sisätilaan ottamalla korvausilmaa pullojen säilytystilan ja myyntikojun välisen seinän raoista.

Vastaavat onnettomuudet ovat vältettävissä seuraavilla ohjeilla:

• Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta nestekaasun käyttö- ja säilytystiloissa. Vuotanut kaasu kerääntyy lattian rajaan tai mataliin paikkoihin, jolloin esimerkiksi pullovaraston ilmanvaihto tulee toimia myös tilan alaosissa.
• Noudata pulloa vaihtaessasi valmistajan antamia turvallisuusohjeita. Vaihtaessasi pulloa huolehdi, että sytytyslähteitä ei ole lähellä ja tuuletus on riittävää. Pullon vaihdon jälkeen tarkista liitosten tiiviys ja pitävyys.
• Lisää ohjeita kaasulaitteiden turvallisesta käytöstä löytyy esimerkiksi Tukesin internetsivujen www.tukes.fi Nestekaasuohjeesta ja "Käytä nestekaasua oikein" –oppaasta.

Pelastuslaitos suoritti ylimääräisen valvontakäynnin kaikkiin torialueen kojuihin perjantain 9.3. aikana. Pelastuslaitoksen palontutkinnan ja valvonnan keskeisenä tarkoituksena on vastaavien onnettomuuksien ehkäisy.
Valvontakäynnin tulokset ovat seuraavat:
• Pelastusviranomainen edellyttää toiminnanharjoittajia parantamaan kaasupullojen säilytystilan ilmanvaihtoa ja tiivistämään mahdolliset raot pullojen säilytystilasta myyntikojun suuntaan.
• Yhden myyntikojun osalta edellytettiin pienen 2 kg käsisammuttimen tilalle isompaa käsisammutinta.
• Toiminnanharjoittajia muistutettiin lisäksi siitä, kaasulaitteiston toimintakunnon ja tiiveyden säännöllinen tarkkailu on toiminnanharjoittajan vastuulla. Tarvittaessa apuna suositellaan käytettäväksi pätevää kaasuasennusliikettä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa

Johtava palotarkastaja Simo Viholainen
simo.viholainen@ekpelastuslaitos.fi
Puh. 05 616 7014